İztuzu'nda yapılacak caretta caretta hastane projesi komuoyu ile paylaşıldı!

 

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, İztuzu kumsalında yapılması planlanan caretta caretta hastanesi ile ilgili, "Vatandaşın hoşuna gitmeyen, bölgede istenmeyen hiçbir şeyi bakanlık olarak yapmak istemiyoruz" dedi...

 

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) işbirliğinde, İztuzu kumsalında yapılması planlanan caretta caretta hastanesinin hazırlanan projelerini, Akyaka beldesinde bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kamuoyu ile paylaştı.

 

Bölgede yapılması planlanan hastanenin bazı sivil toplum kuruluşlarının yanlış yönlendirmesi ile de karşı karşıya olduğunu ifade eden İyimaya, "Amacımız kimseyi dinlemeden bu bölgeye bir hastane yapmak değil. Bugün burada beraberce belli şeyleri tartışarak toplantıya katılan sivil toplum örgütleri ve hocalarımızın önerilerini almak" dedi.

 

Bölgede 22 bin metrekarelik orman alanının kurumlarına tahsis edildiğini vurgulayan İyimaya, "Fakat buranın imara açılması gibi bir durum söz konusu değil. Biz çevreyi rahatsız eden, insanı rahatsız eden, oradaki canlıların korunmasına yönelik olan bu hizmetin dışında bir hizmetimizin olmadığını söylüyoruz. Vatandaşın hoşuna gitmeyen, bölgede istenmeyen hiçbir şeyi bakanlık olarak yapmak istemiyoruz" diye konuştu.

 

- Hastane kaplumbağa görünümlü olacak

 

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska ise projenin İztuzu'nda uygulanmasının üç nedeni olduğunu söyledi. Türkiye'nin ilk caretta caretta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi'nin Dalyan'da kurulduğunu hatırlatan Kaska, şöyle konuştu:

 

"Yapılması planlanan caretta caretta hastanesi boş alana, çelik iskeletten, kaplumbağa görünümlü bir iskeletten oluşuyor. Bunun da üç amacı var. Başta soğuk havalardaki iklimden etkilenmeyecek şekilde havuzun içindeki suyu kaplumbağaların tedavisine imkan verecek şekilde tutmak, steril bir ameliyathaneye sahip olmak. Mevcut dağınıklığımızı toplayarak modern bir yapı haline getirmek." 

 

Kumsaldaki çalışmalara ve DEKAMER'in İztuzu'ndaki bilgilendirme çalışmalarına kimsenin karşı çıkmadığını ifade eden Kaska, "Projenin uygulanacağı alanda hiçbir ağaç kesilmeyecek. Kesinlikle zemin beton kullanılmadan, kaplumbağanın iskeleti gibi bir merkez yapılacak. Binanın en yüksek noktası yerden 7 metre olacak" dedi.

 

- "Yeri yanlış"

 

İztuzu Koruma Platformu Sözcüsü Murat Demirci de projenin İztuzu'nda değil, Dalyan'da yapılması gerektiğini savunarak, "Biz ne üniversite saygınlığını yitirsin ne de bütün çabalarınıza gölge gelsin istiyoruz. Proje çok güzel ve en başından beri destekliyoruz. Sadece yapılacak hastanenin yerinin yanlış olduğunu söylüyoruz" diye konuştu.

 

Haber Linki : https://emlakkulisi.com/iztuzunda-yapilacak-caretta-caretta-hastane-projesi-komuoyu-ile-paylasildi/237791