"Eğer bir alan ülke açısından florası, faunası endemik oluşu ve oradaki yayılışı bakımından ülke için önemliyse bu alanda özel mülkiyet olmamalı"

 

 

 

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, "Eğer bir alan ülke açısından florası, faunası endemik oluşu ve oradaki yayılışı bakımından ülke için önemliyse bu alanda özel mülkiyet olmamalı" dedi. 

İyimaya, Dalaman'da yapılması planlanan yat limanı ve deniz otobüsü yanaşma yeri projesiyle ilgili bir restoranda düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, limanla ilgili sivil toplum kuruluşlarının açtığı davaların olduğunu hatırlatarak, konuyla ilgili yargı sürecinin  devam ettiğini belirtti. 

Projedeki değişikliklerin ilgili kurullarda görüşüldüğünü aktaran İyimaya, projeyi gerçekleştirecek firmanın da müdürlüklerine yapılacak yer ile ilgili projenin değiştirilebileceği konusunda rapor sunduğunu bildirdi. 

İyimaya, Türkiye'de yapılan tüm yatırımlarda Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu istediklerini aktararak, bu raporun halkın katılımıyla hazırlandığını vurguladı. 

Bölgede yaşayan vatandaşların istemediği bir yapılaşmanın olmasına izin vermeyeceklerini ifade eden İyimaya, "Çünkü buralar bizim göz bebeğimiz. Buraları korudukça ama kullanarak korudukça mutlu oluyoruz. Bu gibi yerleri kullanmak ve korumak lazım. Yok ederek koruma şansımız yok. Onun için konunun üzerinde hassasiyetle duruyoruz" diye konuştu. 

"Eğer bir alan ülke açısından florası, faunası endemik oluşu ve oradaki yayılışı bakımından ülke için önemliyse bu alanda özel mülkiyet olmamalı" diyen İyimaya, şunları kaydetti: 

"Eğer bir alan doğal sit alanı değil ve bu özelliği taşımıyorsa, vatandaşımıza kullanım hakkı vererek onların önünü açmalıyız. Devletin üzerindeki kamulaştırmadan da devlet kurtulmalı. Müdürlük olarak sit alanlarının derecelerinin tüm Türkiye'de sayısal envanterini çıkardık. Bin 273 doğal sit olarak aldığımız sayı bin 800'e çıktı. Devam edenlerle birlikte bu sayı 2 binlere doğru gidiyor." 

Muğla'nın büyük bölümünde doğal sit alanı bulunduğunu aktaran İyimaya, "Sit alanlarıyla ilgili sorunları kökünden çözebilecek bir çalışma başlattık. 2015 yılında bu tartıştığımız konuları tartışmayacağız" ifadesini kullandı. 

Toplantıya, Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek,  Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Uğur ve vatandaşlar katıldı.

 

Haber Linki :  https://www.haberler.com/tabiat-varliklarini-koruma-genel-muduru-iyimaya-5754991-haberi/